CIJFERS DURABRIK BEVESTIGEN HET: DE NIEUWE RIJWONING MAAKT HAAR OPMARS

Uit cijfers van totaalaannemer Durabrik blijkt dat steeds meer Belgen kiezen voor andere alternatieven dan een vrijstaande gezinswoning. Zo is er bij de Durabrik kavels vandaag een verhouding van 25% open bebouwing, 60% halfopen bebouwing en 10% gesloten bebouwing. Een heel verschil met zo’n 10 jaar geleden toen de verhoudingen nog helemaal anders lagen: 50% open bebouwing, 44,5% halfopen bebouwing en 5,5% gesloten bebouwing.

Durabrik2

De tijd dat jonge gezinnen niet meer in rijhuizen willen wonen, lijkt voorgoed voorbij. Bij Durabrik bijvoorbeeld wordt vandaag op slechts een kwart van alle Durabrik loten een vrijstaande woning gebouwd. In Vlaanderen is de keuze voor andere woontypes nog meer uitgesproken: maar liefst 81% van de loten zijn halfopen bebouwingen en bijna 15% gesloten. Wallonië volgt deze trend in mindere mate. Daar worden nog steeds meer dan 50% alleenstaande huizen gebouwd op de beschikbare kavels. De reden daarvoor is de beschikbaarheid van meer en grotere bouwgronden dan in Vlaanderen.

Het rijhuis anno 2014:  modern wooncomfort voor iedereen
Vaak doet het woord “rijhuis” denken aan een klein, oud huis in een stedelijke omgeving met een smalle gevel  waarin de ruimte slecht is verdeeld en waar je heel  diep moet gaan. Dit type rijhuizen is echter helemaal verleden tijd: het rijhuis anno 2014 is een volwaardige, moderne woning met verrassend veel leefruimte. Een woning die qua wooncomfort helemaal niet meer onder hoeft te doen voor halfopen bebouwingen.

Durabrik1Dat licht ook Jan Lievens, directeur Durabrik, toe: “We merken dat onze klanten en potentiële kopers vandaag steeds vaker kiezen voor een rijwoning. Vandaag de dag zijn rijhuizen efficiënt opgebouwd en bieden ze meer dan voldoende mogelijkheden tot het creëren van ruimte en dat beseffen de kopers ook. Het grote wooncomfort van moderne rijwoningen en de steeds hogere grondprijs zijn de voornaamste redenen waarom kopers meer en meer opteren voor dit type woningen.” Jan Lievens gaat verder: “De rijwoningen die wij voor Durabrik bouwen beschikken bijna allemaal over twee volwaardige verdiepingen. Bovendien voorzien we extra hoge kroonlijsthoogtes zodat ook de zolder een volwaardige  verdieping wordt. Dit is bijvoorbeeld handig voor nieuw samengestelde gezinnen die af en toe extra ruimte nodig hebben.”  

Daarnaast behoort ook het idee dat rijwoningen per definitie lelijk zijn en weinig privacy bieden, tot het verleden. Moderne rijwoningen worden vandaag de dag dusdanig geïntegreerd dat het een écht mooi geheel wordt.

“Het Durabrik project Coppen in Asse-Zellik is een mooi voorbeeld van het nieuwe type rijhuis”, zo stelt Jan Lievens.  “Elke woning binnen het woonproject is uniek en toch zijn ze allemaal gebaseerd op hetzelfde basismodel. Door variabele elementen te integreren krijgt elke woning een eigen identiteit. Elk huis onderscheidt zich door kenmerkende balkons, specifieke ramen, speciale insnijdingen, terrassen, verschillende dakuitbouwen, garagepoorten, en nog veel meer…  “

Jan Lievens gaat verder: “Ook op de Durabrik verkaveling in Wondelgem heeft  de architect een heel mooie invulling gegeven aan het woord rijhuis. Hij is er in geslaagd om geïntegreerde projecten te tekenen die de indruk geven dat je in een heuse villa woont, terwijl dat die is opgedeeld in meerdere woningen. “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s