AIR EUROPA: resultaten en toekomstige projecten.

AirEuropa

Air Europa legt goede cijfers voor. De Spaanse privéluchtvaartmaatschappij Air Europa heeft haar boekjaar op 31 oktober afgesloten met een omzet van 1,8 miljard euro, een stijging met 15% tegenover het vorige boekjaar. Daarmee is de luchtvaartmaatschappij de sterkste stijger binnen de Globalia-groep. Juan José Hidalgo, Voorzitter van de groep, legde die uitstekende cijfers voor tijdens de voorstelling van de resultaten van de groep in Palma de Mallorca, waar de zetel van de maatschappij is gevestigd. Air Europa heeft het voorbije jaar 22.000 vluchturen – ook dat cijfer groeit – en 9,6 miljoen passagiers geregistreerd, zowat 10% meer dan de 8,7 miljoen tijdens het vorige boekjaar.

Uitbreiding van het netwerk…Juan José Hidalgo werd bij die voorstelling van de resultaten geflankeerd door de Financieel Directeur van de groep, Miguel Ángel Sánchez Jiménez, en de Commercieel Directeur van de luchtvaartmaatschappij, Richard Clark. Hij benadrukt dat de winst in gelijke mate is gegroeid, niettegenstaande de lancering van nieuwe routes op middellange en lange afstand 27 miljoen euro kostte. In Europa is de bestemming Porto gelanceerd, maar vond de sterkste groei plaats in Duitsland met de nieuwe routes naar Frankfurt en München. Op de lange afstand zijn vluchten naar Sao Paulo, Miami en San Juan in Puerto Rico gelanceerd. Deze winter worden ook vluchten tussen Madrid en Ouarzazate opgezet en volgend jaar wordt het netwerk uitgebreid met Tel Aviv.

… en van de vloot. Voor het huidige winterseizoen beschikt de maatschappij over een vloot van 50 vliegtuigen: 14 A330-200, 20 B737-8, 11 Embraer 195 en 5 ATR. Dat betekent dat de capaciteit aan zitplaatsen toeneemt alsook de frequentie van de bestaande routes met zowat 8%. Zo wordt de wekelijkse vlucht naar Chili uitgebreid met een tweede vlucht en zal  men vanaf maart 2015 dagelijks naar Chili vliegen in alliantie met Sky Airline, wat de positie van Air Europa op de Chileense markt zal versterken.

Vanaf december vliegt Air Europa dagelijks naar Sao Paulo in plaats van 5 vluchten/week. Naar Santa Cruz de la Sierra wordt niet langer 3 keer, maar 4 keer per week gevlogen. Het gaat om de enige rechtstreekse vlucht tussen Spanje en Bolivië: vanuit België vlieg je dus met maar 1 tussenstop naar Bolivië!

Dankzij het nieuwe B787-toestel verhoogt de frequentie van de vluchten naar Montevideo en de Verenigde Staten: 5 vluchten Miami-Madrid per week in plaats van 3. Het uiteindelijke doel is een dagelijkse vlucht naar Miami aan te bieden. Ook de frequentie van de zomervluchten naar New York en Las Vegas wordt opgedreven.

Canarische Eilanden en vooral Balearen in het vizier. In Europa, waar het luchtvaartverkeer van Air Europa met 28% groeit, verhoogt de capaciteit op de bestemmingen Lissabon, Porto, Frankfurt en München dankzij grotere vliegtuigen.

Op de thuismarkt gaan de inspanningen vooral naar de Canarische Eilanden en de Balearen. Voor die laatste is het aantal vluchten deze winter toegenomen met 18%, met dagelijkse vluchten vanuit Palma naar Madrid en Barcelona. Op de route Palma-Alicante wordt 2 keer per week gevlogen en op Palma-Valencia en Palma-Bilbao 4 keer per week.

Air Europa plant in de eindejaarsperiode ook vluchten tussen Palma, Galicië et Asturië. Meer nog, de maatschappij onderzoekt het potentieel van vluchten tussen de Balearische eilanden. Het vluchtprogramma zou vanaf de zomer 2015 worden gelanceerd met dagelijks 6 vluchten van Palma naar Ibiza en nog eens 6 van Palma naar Menorca, waardoor op elk van deze eilanden 1 vliegtuig zijn basis zal hebben.

Volgens Juan José Hidalgo zal de concurrentie op deze routes niet alleen leiden tot een ruimere keuze voor de passagiers, maar ook de tarieven doen dalen, “die nog altijd vrij hoog zijn omdat er op deze markt een monopolie bestaat”. Ook bij Belgische klanten klinkt dit ongetwijfeld als muziek in de oren!

Een van de modernste vloten ter wereld. Niet zonder trots is Air Europa in Spanje de enige klant en gebruiker van de B787 Dreamliner. Hidalgo is erin geslaagd de levering van het eerste toestel (van de 8 toestellen die zijn besteld) te vervroegen: het wordt al in april 2015 geleverd in plaats van het eerste kwartaal van 2016 zoals oorspronkelijk voorzien. Dat zal het veel makkelijker maken om zich op de komst van dit nieuwe toestel voor te bereiden en het personeel te trainen. Air Europa is klaar voor de toekomst: de maatschappij zal volgens haar Voorzitter “over de modernste vloot van Spanje, Europa, zelfs de hele wereld” beschikken.

Minder verbruik, hoogste veiligheid. Juan José Hidalgo voegt er nog aan toe dat de nieuwe toestellen 20% minder verbruiken dan de huidige toestellen met dezelfde capaciteit en dat tegen het jaar 2022 de hele vloot voor langeafstandsvluchten van Air Europa zal bestaan uit 24 toestellen van het B787-type, dankzij een nieuwe overeenkomst voor de aankoop van 14 extra B787-9 Dreamliners.

Air Europa heeft heel concurrentiële tarieven in Economy Class en Club Business en is gespecialiseerd in de binnenlandse Spaanse vluchten en de intercontinentale vluchten naar Latijns-Amerika. Air Europa is lid van Skyteam en de passagiers genieten van de voordelen van Flying Blue, het frequent flyer-programma.

Voor meer info: www.aireuropa.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s