Sluis linkeroever kaar in 2016. #antwerpen #haven #business #architectuur

ANTWERPEN

deurgangdocksluis

De bouw van de tweede sluis op de Linkerschelde-oever van de Antwerpse haven is volop bezig.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen startte eind vorige week de formele aannemingsprocedure voor de bouw op. De bouw van de sluis zal uiteindelijk worden uitgevoerd voor rekening van de SPY, die een dochter is van de recent opgerichte NV Vlaamse Havens en waarvan het Havenbedrijf meerderheidsaandeelhouder is. De sluis zou in 2016 operationeel moeten zijn.

“Met de formele opstart door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen van de aannemingsprocedure voor de realisatie van de tweede sluis Waaslandhaven wordt een zeer belangrijke stap gezet in het voorbereidingstraject van dit cruciaal infrastructuurwerk. De realisatie van een bijkomende grote sluis als verbetering van de maritieme toegang tot de Linkerschelde­ oever is van bijzonder belang voor de concurrentiepositie van de haven van Antwerpen in de toekomst”, zeiVlaams minister van Hilde Crevits.

De tweede sluis is noodzakelijk voor de ontsluiting van de Linkerschelde-oever. De nieuwe sluis zal dezelfde afmetingen hebben als de Berendrechtsluis, die momenteel de grootste zeesluis ter wereld is, maar zal dieper liggen. Daardoor kunnen, in geval van zelfde waterpeil op de Schelde, dieper gelegen schepen versast worden naar de achterliggende dokken. Op die manier kan de beschikbare waterdiepte in het dokkencomplex op Linkeroever beter gevaloriseerd worden.
De bouw van de tweede sluis wordt een van de grootste infrastructuurprojecten die Vlaanderen de komende jaren zal kennen. Onderstaande cijfers geven alvast een voorsmaakje:
Sluis in cijfers Lengte 500 meter
Vergelijk met …
… 28 gelede bussen van De Lijn, bumper tegen bumper
… de Antwerpse winkelwandelstraat Meir, van bij het begin aan de Huidevetterstraat tot het einde bij de Jezusstraat en de Leysstraat
4 x de hoogte van de Antwerpse kathedraal
Breedte 68 meter
… een snelweg met 19 rijstroken
20.000 ton constructiestaal
… bijna 3 x 7.300 ton staal waarmee de Eiffeltoren is gebouwd
740.000 m3 gewapend beton
… een voetbalveld dat 89 meter ofbijna 30 verdiepingen hoog wordt volgestort met beton

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s