Economische en toeristische ontwikkeling in Lacs de l’eau d’Heure. #business #toerisme #wallonie

19348628706_334f2a381c_b

(c): François de Ribaucourt

Waar duurzame en toeristische ontwikkeling hand in hand gaan

Inhuldiging door Waals Minister René Colin, Minister van Landbouw en Toerisme.

Na omvangrijke werkzaamheden, zes maanden sluiting en een gedeeltelijke heropening op 5 mei onthulde  het nieuwe Aquacenter al zijn troeven op 4 juli in aanwezigheid van waals minister voor toerisme René Collin!

Het Land van de Meren is de grootste toeristische trekpleister van Wallonië en heeft met 5 meren een totale oeverlengte van maar liefst 70 km. Het is een geweldige “dichtbij-bestemming” met gezellige logiesmogelijkheden en tal van activiteiten! Dit jaar wordt Het Land van de Meren nog groter met een vernieuwd Aquacentrum en een gloednieuw Balneotherapiecenter.

Waals Minister René Collin (cdH) was persoonlijk aanwezig

Waals Minister René Collin (cdH) was persoonlijk aanwezig

Waals Minister René Colin, Minister van Landbouw en Toerisme, heeft het nieuwe Aquacenter vrijdag ingehuldigd. Hij legde uit dat de ontwikkeling van de site van Les Lacs de l’Eau d’Heure een van zijn beleidsprioriteiten vormt tijdens deze legislatuur, en dat in de Gewestelijke Beleidsverklaring het ‘Pays des Lacs de l’Eau d’Heure’ opgenomen is als een belangrijke pool van toeristische ontwikkeling.

Al 20 jaar lang bundelen Europa en Wallonië hun krachten om van de site van Les Lacs de l’Eau d’Heure een vakantieoord te maken dat het hele jaar door zowel dagtoeristen als vakantiegangers aantrekt en zo de lokale economie in deze landelijke regio een duwtje in de rug geeft.

Het ‘Aquacenter’ is een van de topattracties van Les Lacs de l’Eau d’Heure.

Deze attractie krijgt immers al zowat vijftien jaar lang meer dan 120.000 bezoekers per jaar over de vloer, waarvan bijna evenveel dagtoeristen als vakantiegangers.

De Waalse Regering is zich bewust van de aantrekkingskracht van dit indoor ontspanningscentrum, dat niet afhankelijk is van het weer. Ze heeft dan ook beslist om, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), fors te investeren om dit recreatieoord uit te breiden en te diversifiëren met een nieuw wellnesscenter en ontspanningsmogelijkheden in openlucht.

Er zijn grote inspanningen geleverd om de exploitatiekosten en meer bepaald de energiekosten terug te dringen. Dat laatste sluit aan bij de ambitie van de beheerders van de site om duurzame toeristische projecten te ontwikkelen.

Les Lacs de l’Eau d’Heure pronkt al sinds 2010 met het label ‘European Destination of Excellence’ voor al haar inspanningen voor het milieu en wou het Aquacenter dan ook aanpassen aan de nieuwe ecologische normen en economische uitdagingen. Het werd immers al in 1999 gebouwd als een van de eerste faciliteiten bij de start van de ontwikkeling van de vakantiedorpen.

In totaal investeerden het Gewest en EFRO ongeveer 6.250.0000 € voor:

1.      De renovatie van het bestaande gebouw (3.500.000 euro)

2.      De heraanleg van de buitenruimtes (1.350.000 euro)

3.      De bouw van een Balneotherapiecenter ‘A l’Heure du Bien-Etre’ (1.400.000 euro).

Voor het bestaande gebouw werd gefocust op energiebesparingen op het vlak van isolatie, elektriciteit (400 m² fotovoltaïsche panelen, LED-verlichting), verwarming (isolatie, warmtepomp) en water (waterzuivering en hergebruik).

Meer zichtbaar zijn de nieuwe attracties zoals de glijbaan ‘infinity jump’, hetopenluchtzwembad dat het hele jaar door verbonden is met het binnenzwembad, het zwembad met verstelbare bodem om verschillende sporten te beoefenen (aquabiking, aquadans, aquagym, duiken, …), deontspanningszone met biljart, tafelvoetbal en volksspel of nog de lichteffectenen geluidsinstallatie. De site biedt dus tal van mogelijkheden om evenementen te organiseren, zowel voor particulieren, groepen als bedrijven.

Naast het openluchtzwembad, dat in verbinding staat met het binnenzwembad en dus het hele jaar door toegankelijk is, is met het budget voor de heraanleg van de buitenruimtes ook een spray park van 400 m² aangelegd met de allernieuwste waterspelen, een ontspanningsruimte, terras en solarium met trendy meubilair. Ook is een ontspannende omgeving gecreëerd waar je bij zachte temperaturen voluit kunt genieten in de openluchtbar.

Het Balneotherapiecenter ‘A l’Heure du Bien-Etre’ ten slotte is in een gloednieuw gebouw ondergebracht. Het beschikt over alle mogelijke faciliteiten en diensten op het vlak van balneotherapie: jacuzzi’s, infrarood sauna, Finse sauna, hamam, koudwaterbad, lichttherapie, belevingsdouches, verzorgingen op afspraak, onthaalruimte en loungebar.

Daarnaast is er nog een patio met een openluchtzwembad met onderwater massagestralen, een sauna met zoutstenen en een ijsfontein.

Het gebouw is opgetrokken door CRC Créer Rénover Constuire en de buitenruimtes zijn ingericht door Cofely Services.

Dit splinternieuwe Aquacenter van het Land van de Meren, waarvan het management en de uitbating in handen zijn van de vzw ‘Les Lacs de l’Eau d’Heure’, speelt in op de diverse verwachtingen van een van een cliënteel op zoek naar wellness, rust en ontspanning. In het wellnesscenter kun je je laten verwennen met verzorgingen en massages. In het Aqua- en recreatiepark kunnen dan weer gezinnen, jong en minder jong, groepen en sporters hun hartje ophalen.

http://www.lacsdeleaudheure.be/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s