Oud VBO-voorzitter André Leysen is gestorven. #antwerpen #leysen #business #vbo #bedrijfsleven

Leysen

André Leysen is niet meer.

Degene die v oor meer dan 30 jaar het politiek, maatschappelijk en cultureel debat in Vlaanderen en België mede hefft bepaald is gisteren gestorven.

Door zijn jeugdige enthousiasme en de sfeer van vlaamsnationalisme in Antwerpen waar hij woonde, belandde hij in het “verkeerde kamp” op het einde van de 2de wereldoorlog. Hij was 16. Zijn perfekte kennis van de duitse taal en zijn bijna aangeboren voeling met Duitsland leverden hem later in zijn  bedrijfsleven hoogstaande kontakten en ook een prominente rol in het naoorlogse bedrijfsleven.

Zijn loopbaan als ondernemer startte begin jaren vijftig toen hij via zijn schoonvader vennoot werd in het havenbedrijf Ahlers. Dit bedrijf werd onder leiding van Leysen verder uitgebouwd tot een vooraanstaande maritieme groep. Met de verkoop van Ahlers participeerde Leysen in de Duits-Belgische groep Agfa-Gevaert. In 1979 nam hij het directievoorzitterschap van deze groep waar.

In 1976 redde hij de ter ziele gegane De Standaardgroep door de oprichting van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, die nu onder de naam Corelio functioneert. Leysen was in 1988 eveneens betrokken in de overnamestrijd van de Generale Maatschappij. In de jaren 80 van de 20ste eeuw was hij voorzitter van de werkgeversfederatie VBO en had hij in die hoedanigheid talrijke contacten met de premier, wijlen Wilfried Martens (CVP).

Het buitenland wist zijn kwaliteiten als ondernemer te waarderen. Hij was lid van de European Round Table of Industrialists. Bij grote ondernemingen, voorla in Duitsland en Nederland, als Bayer, Deutsche Telekom, Deutsche Bank, Hapag-Lloyd en Philips bekleedde hij bestuursmandaten. Na de val van de Berlijnse muur werd hij als enige buitenlander lid van van deTreuhandanstalt, belast met de privatisering van de Oost-Duitse staatsbedrijven.

Zijn twee zonen  bekleden momenteel topfuncties in belangrijke bedrijven. Christian Leysen, VLD-politicus is voorzitter van de AXE-groep (met Ahlers) en Antwerp Digital Mainport en Thomas Leysen is gedelegeerd bestuurder van Umicore (het vroegere Union Minière), voorzitter van de raad van bestuur van de VUM, nu Corelio en sinds 2011 voorzitter van de raad van bestuur van de KBC Groep.

André Leysen overleed op zaterdag. Hij was 88 en leed  reeds twintig jaar aan de ziekte van Parkinson.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s